A Day with the Bee Keepers

Hvordan beskriver I en God Kvalitet Honning?


-Vivi og Henrik, Biavlere

Early summer June 2024. Vivi and Henrik, Herlufmagle, Denmark

Tips fra Biavlerne

Vivi: Alle må være biavlere, og bierne skal registreres i det centralt bigårdsregistreret CBR.

Biavlere logo

Man skal vælge en rolig bifamilie og det er en god idé at snakke med naboerne først. Man skal sikre at der er nok mad til bierne, altså at der er nektar og pollen nok i området i en omkreds af 500 meter fra april til september. Man kan også søge på internet om hvilke træer, buske og blomster der giver mest til bierne.

Det er en god idé at være flere om at dele en bifamilie i fx en kolonihave eller i et parcelhuskvarter. Bierne skal tilses en gang om ugen i højsæsonen og derfor er det fint at have andre som kan tage over når man skal på ferie. Vidensdeling, erfaring og mod er påkrævet, men det er også meget spændende at have bier og følge med i biernes levevis.

Batch of honeycombs
Removing the protective layer
Step 1: This step is important before slinging the honeycomb
propolis
How useful is propolis? Read the article

Vivi: Vil man gerne vil have bier i sin have, skal man gå på biskole via Danmarks biavlerforening og købe rolige bier hos en professionel. Honningbier er små dyr der skal passes og det kræver en masse viden. Det er ret omkostningstung at starte sin egen honningproduktions op. Det løber hurtigt op i kr. 10.000 (startpakke, bier, slynge, kursus) og der til kommer at man ind i mellem må købe en ny dronning eller en hel ny familie. Bierne kan blive syge og nogle gange dør de i løbet af vinteren. Man skal være opmærksom at når man vælger stadetype og rammemål låser man sig fast på det og kan nemmest købe bier fra andre som har samme mål. Man skal også have opmagasineringsplads til udstyr. Kig efter hvor kan man købe udstyr som voksplader og aflevere rammer til afvoksning.

Henrik slynger honning
Step 2: Henrik slinging the honey manually that demands strength.

Vivi: Ja vi vil gerne plante flere frugtbuske og træer. Vi har allerede tænkt over at der skal være nektar i hele sæsonen ved at plante fx frugttræer, pil og mælkebøtter til om foråret og fx kløver til sidst på sæsonen. Fordi vi ikke sprøjter har vi mange skvadderkål, tidsler og brændenælder, som både bier, sommerfugle og andre insekter søger føde i. Når vi heller ikke klipper græsset så tit, kommer der helt naturligt flere vilde blomster. Husk at det som vi ser som ukrudt faktisk er fødekilde for de insekterne.

Vivi: At honningen ikke er at blandingsprodukt fra mange lokaliteter, da hver egn har en forskellig sammensætning af træer og blomster. Vi synes at man heller ikke skal blande forårs og sensommerhonning sammen, forbi det bare er to forskellige slags honning, der gør det godt hver for sig.

Kvalitet er også at honningen varierer i smag og konsistens fra sted til sted.

Det er lidt som vin, hvor god kvalitetsvin er fremstillet på den enkelte gård med de druer som gården dyrker.

https://www.vi-elsker-honning.dk/opskrifterne

Vivi: Man kan starte med at låne en bog om biavl på biblioteket.

Watch my short, but worthwhile interview with the couple

Tak, fordi du læser med. Jeg glæder mig til at høre fra jer ved at skrive til mig saki@refiningconceptsbysheree.dk eller tilmeld dig nyhedsbrev.

I kan også læse om de tjeneste vi tilbyder her

Med Venlig Hilsen

Sheree Ann Kratmann Indiongco